Tartós látásvesztés. A retina leválása: tünetek


Elsősegélynyújtási ismeretek Agyi érkatasztrófa stroke Agyi érkatasztrófa akkor következik be, ha az agy egy része nem kap megfelelő vérellátást, az így kialakuló oxigénhiány súlyos, maradandó agykárosodást okozhat.

tartós látásvesztés

Ezt eredményezheti egy agyér beszűkülése, vérrög trombus általi elzáródása, de ritkábban az is előfordulhat, hogy az adott agyér elpattan, így vérzés következik be. A stroke hosszútávú következményének súlyossága függ attól, hogy az agy melyik része sérült, illetve attól, hogy az adott terület milyen kiterjedésű.

tartós látásvesztés

A hatékony orvosi beavatkozásra 4,5 órán tartós látásvesztés van a legnagyobb esély, így a korai felismerés kulcstényező. Tünetek: Stroke nagyobb eséllyel alakul ki reggel 6 és 10 óra között, mint más napszakban. A korai felismerés és mentőhívás életet menthet!

tartós látásvesztés

Szakmai irányelvek alapján a betegnél 4,5 órán belül el kell kezdeni a kórházi beavatkozást. A tünetek szerteágazóak lehetnek, olykor könnyen felismerhetők, míg máskor csak a gyanú merül fel.

tartós látásvesztés

Féloldali végtaggyengeség tartós látásvesztésbénulás 1zsibbadás, ügyetlenség, féloldali bénulás 4zsibbadás, felemás asszimetrikuseltorzult arc 4egyik szemhéj csüngése, átmeneti vagy tartós látásvesztés az egyik szemen 1,4kettős látás, látótérkiesés 1beszédzavar 4 : érthetetlen, értelmezhetetlen mondatok, szóformálási nehézségek, beszédértési zavarok 3 - a sérült nem érti, amit mondunk neki, zavartság 4szédülés, hirtelen kialakuló, ok nélküli, erős fejfájás 1,3,4hirtelen fellépő eszméletvesztés.