Szemműtétet végez


Alkalmas vagyok a szemműtétre?

szemészet online olvasni

Egy páciensünk írása — A látásjavulásom története 3. Így szemműtétet végez megnéztem, hogy milyen érvek szólnak a szemüveg, a kontaktlencse, szemműtétet végez a szemműtét mellett.

A lézeres szemműtét az ideális megoldás.

Végül arra jutottam, hogy a szemműtét lenne számomra a legideálisabb, azonban először még utána szeretnék járni annak, hogy egyáltalán alkalmas vagyok-e a beavatkozásra? Vajon alkalmas vagyok lézeres szemműtétre?

hogyan lehet szemvizsgálatra menni

Amióta megfogalmazódott bennem, hogy meg szeretném műttetni a szemeimet, folyamatosan ez a kérdés zakatol a fejemben, hiszen addig semmiképp sem szeretném beleélni magam a helyzetbe, amíg nem bizonyosodom meg arról, hogy alkalmas vagyok-e a beavatkozásra.

Emellett pedig tudni szeretném azt is, hogy pontosan mi történik majd velem és a szememmel a műtét előtt, közben és után, ezért kutatni kezdtem az interneten. A rengeteg információból annyit sikerült leszűrnöm, hogy bár világszerte évente több millióan döntenek a lézeres szemműtét mellett, sajnos nem mindenki alkalmas ezekre a beavatkozásokra.

Lézeres szemműtét - hogyan zajlik, mit kell tudni?

Szerencsére azonban a lézeres eljárások az elmúlt években olyan fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően egyre szélesebb körben alkalmazhatók, így egyelőre bizakodó vagyok!

Kiknek szemműtétet végez a lézeres kezelés? Lézeres szemműtétekre nem csak azok vállalkozhatnak, akik érzékelik, hogy valamilyen formában romlik a látásuk, hanem azok is, akik már egy ideje viselnek szemüveget vagy kontaktlencsét, de ezek használata kényelmetlenséget okoz számukra, vagy akadályt jelent a mindennapi életük során. Összegezve tehát alkalmas lehet a lézeres műtétre az, akinek a szemműtétet végez megelőző egy évben nem változott a látásélessége, nincs bármilyen, a látást rontó egyéb szembetegsége és betöltötte a Kik azok, akiknek nem javasolják a beavatkozást?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy az egészségi állapotom, az alkatom, a testsúlyom, vagy esetleg az életvitelem jelenthet-e bármilyen akadályt, illetve van-e olyan egyéb szempont, ami alapján valószínűsíthető, hogy az orvosok nem javasolják majd a beavatkozást? Így megvizsgáltam, hogy kik azok, akiknek nem javasolják szemműtétet végez lézeres szemműtéteket: 18 év alattiak: lézeres szemműtétet nem myopia glaukómával el 18 éves kor alatt, hiszen a szem fénytörése egészen éves korig változhat.

Miért válassza az Optik-Med lézeres szemműtétet?

Várandós és szoptatós kismamák: ugyan nem jelent végleges tiltást, mindenesetre várnia kell a kezelés elvégzésével az állapotos hölgyeknek és azoknak is, akik még a szoptatási időszakban vannak. Pacemakerrel élők: a szemműtétet végez élőket mindenképpen eltiltják a műtéttől, ugyanis a lézerkészülékek mágneses tere megzavarhatja a pacemaker működését Nagy dioptriaérték: szintén más helyzetben vannak azok, akik nagy dioptriaértékű szemüveget hordanak.

Az ő esetükben minden szemklinikán egyedileg bírálják el azt, hogy javasolt-e a lézeres beavatkozás, vagy esetleg más megoldás szükséges. Számukra alternatív megoldást jelenthet az úgynevezett látásjavító lencseműtét, vagy más néven tiszta lencse csere. Ennél a beavatkozásnál eltávolítják a szem saját lencséjét és egy műlencsét ültetnek a szembe, hasonlatosan a szürkehályog-műtéthez.

a távolsági látás helyreállítása

Az új műlencsét teljesen az egyén szemének állapotához igazítják, így segítségével biztosítható a jó távoli látásélesség. Ma már egyébként léteznek úgynevezett többfókuszú, vagy alkalmazkodó műlencsék is.

NORMÁL NÉZET

Ezek két dologra is jók. Egyrészt segítségükkel távoli tárgyakat is élesen látunk, másrészt ezzel párhuzamosan a könyvek, újságok olvasásához, vagy a számítógép használatához sem kell szemüveget használni. Vékony szaruhártya: ha az alkalmassági vizsgálat során megállapítják, hogy a szaruhártya nem elég vastag, a lézeres műtét nem ajánlott. Szembetegség: vannak olyan betegségek, amelyek átmenetileg, vagy véglegesen kizárttá teszik a lézeres szemműtétet.

Átmenetileg akadályozza a műtét elvégzését például a kötőhártya gyulladás és a száraz szemműtétet végez szindróma is. Utóbbi azonban könnyen kezelhető a villanófényes technológiának köszönhetően! Autoimmun betegségek: léteznek olyan egyéb autoimmun betegségek is, amelyek valamilyen formában akadályozzák azt, hogy lézeres szemműtétet hajtsanak végre rajtunk.

Kik nem alkalmasak lézeres szemműtétre?

A legtöbb klinikán azonban ilyen esetekben is tudnak alternatív megoldást javasolni. Hogyan tovább?

Mit tegyünk, mit ne tegyünk lézeres látásjavító műtét után? - Lézeres szemműtét

A fellelt információk alapján úgy tűnik, alkalmas vagyok a műtétre! Ennek nagyon örülök, mert sem a szemüveg, sem a kontaktlencse nem passzolna az életvitelemhez.

Alkalmas vagyok a szemműtétre?

Most azt kellene kiderítenem, hogy pontosan milyen látászavarban szenvedek és hogy milyen beavatkozásra lesz szükségem. Erre teszek kísérletet a következő blogbejegyzésben! Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel! További cikkek.