Nézőpontok integrálása


Az akkori mentorom, aki a es és as években, a transzperszonális pszichológia robbanásakor Amerikában volt, s onnan rengeteg humanisztikus és transzperszonális pszichológiai könyvet hozott és kapott, adta a kezembe Wilber könyvét. A polca előtt álltam, és nem tudtam, melyiket olvassam el, mind olyan érdekesnek tűnt. Erre levett egy könyvet, és a kezembe nyomta.

Main navigation

Egy kopasz, szemüveges, szuperokos kinézetű fej volt a borítón, és ez a felirat: Ken Wilber, Brief History of Everything Mindennek rövid története. Nagyon tetszett a cím is. Megkérdeztem, miért pont ez? Mentorom azt válaszolta: "Ő egy igazi zseni szerintem, Amerikából. A világ egyik legokosabb embere. Kiemelkedik a többi közül, mer szabad lenni, s mer önmaga lenni.

A magyar víziközmű-szolgáltatók integrációja jogi nézőpontból

Ahogy olvastam, azt éreztem, hogy ez az ember ugyanazt érzi, amit én, és azt tette, amit én is szerettem volna, csak nem hittem, hogy én valaha is megcsinálnám. Évekkel később, mikor Denverben Kennél jártam, s meséltem ezt neki, azt mondta: "Ez egy tipikus reakció. Sok ember jelezte vissza ugyenezt". Hogy mi ez az érzés vagy tudás-érzet?

nézőpontok integrálása javult a látás 18 évesen

Az, hogy a világban egység van. A világ látszólag különböző kultúrái, emberképei, spirituális és vallásos útjai, továbbá a látszólag ellentmondó, és széthúzó filozófiák, pszichológiák és tudományok mind-mind egyetlen közös valóság puzzle-darabkái, és együtt egy közös, teljes képet rajzolnak ki.

A nézőpontok meghatározása

Ezt a teljes képet önmagában egyik rendszer sem fedi, ugyanakkor mindegyik egy fontos, nélkülözhetetlen eleme a teljes képnek. Másfelől minden rendszernek és nézőpontnak megvannak a maga torzításai, olykor tévedései, csapdái, amit rányom az emberekre. Miért ne vennénk ki mindenből azt, ami jó, és miért ne hagynánk el azt, amiről kimutatható, hogy tévedés, elakadás. Miért ne raknánk össze a tudást ily módon?

A magyar víziközmű-szolgáltatók integrációja jogi nézőpontból megtekintése | Pro Futuro

Azt éreztem, csak le kellene ülni, végigolvasni minden ilyen témájú irodalmat a Földön, minden korból és kultúrából, s kiszűrni mi a közös. Össze kellene rakni ezt a globális, integrált ember- és világismereti rendszert, mely mindent tartalmaz magában, amit eddig tudunk, akár a pszichológia, a vallás, az ezotéria, a filozófia, vagy a természettudományok területéről, mind keleten, és nyugaton, északon és délen.

A könyvben ezt találtam meg, s elképedtem, hogy ezt valaki már megcsinálta! Elképedtem továbbá azon is, hogy ez létezik, s hogy nem tudnak róla az emberek, Még sose hallottam róla itthon, se az egyetemen, se a tévében, se a könyvesboltokban nem láttam.

Nézőpontok integrálása - Nézőpontok integrálása.

Kimutatás ide vagy oda, azt éreztem, erről tudniuk kell az embereknek itthon is. Létezik egy teljes kép, egy integráció, egy közös mező, egy meta-rendszer, ahol mind együtt lehetünk egyéni jellegzetességeinket és ezáltal különbözőségünket megtartva, mégis integráltan, egységben.

nézőpontok integrálása gyógyszerek az idősek látásának javítására

Ettől kezdve az egyetemen majdnem minden dolgozatot ebben a témában írtam, s végül a szakdolgozatomat is ben. Azután elkezdtem előadásokat tartani ebben a nézőpontok integrálása, többnyire Integrál Pszichológia címmel. Időközben felvettem a kapcsolatot Ken Wilberrel s a körülötte szerveződő Integrál Intézettel, és Integrál Egyetemmel, aminek eredményeképp végül kimentem idén nyáron egy Integrál Pszichoterápiás workshopra, Amerikába.

nézőpontok integrálása csend a pszichológia szempontjából

Ott beszéltük meg Wilberrel, hogy megcsináljuk ezt az interjút a Lettre számára. GB: Először talán nézőpontok integrálása lenne, ha magadról mesélnél, hogy bemutatkozz a magyar olvasóknak.

nézőpontok integrálása látás edzőasztal

Ki az a Ken Wilber, s min dolgozik? KW: Talán úgy érdemes bemutatnod, hogy egy tudományos szerző vagyok, aki interdiszciplináris, tudományos munkát végez. Abból a felismerésből indulok ki, hogy a modern és posztmodern nézőpontok integrálása van egy alapdilemma, amivel gyakorlatilag az összes mai filozófus, szociálpszichológus, és bárki, aki az emberiség intellektuális megértésére törekszik, szembesül.

  • A magyar víziközmű-szolgáltatók integrációja jogi nézőpontból
  • Nézőpontok integrálása - 3 mi a látomás
  • Zöldségek a jó látás érdekében A magyar víziközmű-szolgáltatók integrációja jogi nézőpontból Pro Futuro Postformális gondolkodás - Postformal thought A Wikipedia-ból, az ingyenes enciklopédia A fejlõdési pszichológia kezdetben a gyermekkori fejlõdésre összpontosított a Piaget emberi fejlõdés négy fázisán keresztül, amelynek utolsó szakaszát formális mûveleti szakasznak nevezik.
  • A magyar víziközmű-szolgáltatók integrációja jogi nézőpontból Pro Futuro Információk acsontkovacs.

Ez pedig az, hogy hogyan lehet megtudni, hogy hyperopiám van posztmodern világban nincs a tudás megalapozásának egyetlen elfogadható módja. Nincsenek meg a tradíció előnyei, a múltba gyökerezés, a dogma, a vallásos könyvekre való biztos támaszkodás.

nézőpontok integrálása vakok látórendszerei

Emellett nincs már igazi hitünk sem a tudományos materializmusban, sem a hegeli hagyomány értelmében vett idealizmusban, nevezetesen, hogy egy abszolút tudás köré építhetjük minden egyéb ismeretünket.

A kérdés az, hogyan jussunk olyan egyetemes tudáshoz, amely nem abszolutizmuson, nem fundamentalizmuson és dogmán alapszik. Hogyan lássuk meg az emberek közti hasonlóságokat egyéni és kontextuális különbségeik közepette? Ez alapvető kérdés, és alig néhány szerző nézőpontok integrálása, aki valami hasonlóval próbálkozott.

nézőpontok integrálása látásteszt a vk-tól