Makula ödéma


Retina makuláris ödéma Objektív Az emberi szem olyan szerv, amely látást biztosít, mivel a szerkezetben egy makula található, amelyet makula ödéma hívnak. A makula a retina középső részén található, és sok sejtből áll, amelyek fotoreceptorokkal vannak felszerelve, ami magyarázza fényérzékenységüket. A folyadék felhalmozódása az intercelluláris térben helyi duzzanathoz vezet. A látásvesztés elkerülése érdekében a retina makuláris ödémáját vagy szindrómáját azonnal kezelni kell.

A betegségről A makula az emberi szem fontos elemének tekinthető, amely a retina középső területén helyezkedik el, amelynek átmérője nem haladja meg az 5 mm-t.

makula ödéma

Mivel a makula halványsárga színű, a szemészek gyakran sárga foltnak hívják. A makula felépítése nagyszámú sejtből áll, amelyek megfelelő működése látást érzékel a szem számára.

Makula ödéma: okai, tünetei és kezelése

A sejt szerkezetének gyulladása és mechanikai károsodása folyadék felhalmozódásához vezet a térben, ami olyan patológia kialakulását okozza, mint a makulaödéma.

A szem retina középső részének duzzanata nemcsak csökkenti a látásélességet - a makula duzzanata a helyi véráramlás megsértését provokálja, és érinti a környező ereket. A visszafordíthatatlan hatások kialakulásának megelőzése és a látás fenntartása érdekében az ödémát időben kell kezelni. Az okok Miért kezd az intercelluláris folyadék felhalmozódni a szem középső részén? A szemész megkülönbözteti az ödéma következő okait: A makuláris ödéma leggyakoribb oka a szembetegségek kialakulása.

A folyadék felhalmozódásának kockázata növekszik a rövidlátás és a távollátás, a retina gyulladása, valamint a helyi anyagcsere-folyamatok megsértése esetén. Az autoimmun patológia kialakulása - kollagenozis. A látási funkció működését közvetetten befolyásoló betegségek - cukorbetegség, a szív és a vesék patológiája, agykárosodás. Fertőző és vírusos betegségek - tuberkulózis és Makula ödéma. A koponya mechanikai károsodása, amely érinti az agy azon területét, amely a látásért felelős.

Súlyos mérgezés, allergiás reakció vagy anafilaxiás sokk kialakulása. Gyakran a makulaödéma alakul ki rosszul végrehajtott műtéti beavatkozás után az előrehaladott szürkehályog kezelésére. A makula duzzanatának valószínűsége növekszik egy jóindulatú daganat és a retinaban lokalizált központi vénás trombózis kialakulásával. Tünetek A kezdeti stádiumban a makulaödéma tünetmentesen alakul ki.

makula ödéma

Kezelés nélkül a duzzanat területe növekszik, az alábbi tünetekhez vezetve: kép elmosódása; torz észlelés az egyenes vonalakról; a retina érzékenysége fényes vagy nappali fényre, amely megelőzi a fotofóbia kialakulását; megváltozott színérzet: a képet rózsaszínű a szem; valószínűleg reggel makula ödéma látás.

A nem komplikált ödéma nem okoz látássérülést, ennek ellenére a retina teljes felépülését legkorábban a kezelés után három hónappal lehet megfigyelni. A makula krónikus duzzanat a vizuális receptorok károsodásához és a rostos szövetek proliferációjához vezet, ami megelőzi a központi látás elvesztését.

www.nelegybeteg.hu - Zsoldos Bence weblapja

Cisztás forma A cisztás ödémát a retina központi zónájában kialakuló üregek képezik, amelyeket fokozatosan megtöltnek patológiás folyadék. Az üreges kapszulák kialakulása a makula lutában a helyi nyomás növekedéséhez vezet, amelynek eredményeként gyulladásos folyamat alakul ki, és a beszivárgás kiáramlása romlik.

A ciszták kialakulásának fő oka a makákában a szürkehályog műtétének megsértése. A cisztás ödéma a ciklitis, uveitis, retinitis pigmentosa típus együttes tüneteként is megnyilvánul, és utal a retina makula ödéma daganatának megjelenésére is.

A ciszta jelenlétének figyelmen kívül hagyása a makulaban szigorúan tilos. Hatékony kezelés hiányában a cisztás ödéma krónikus formát ölt, ami növeli annak rostos degenerációjának makula ödéma a központi fotoreceptorok visszafordíthatatlan károsodásának valószínűségét.

Cukorbeteg A diabétesz elhúzódó kimenetelével jár a szem retina kicsi makula ödéma károsodása, ami növeli a sebezhetőséget. Ennek eredményeként a plazma szabadon behatol a makula szerkezetébe, amelynek eredményeként ödéma alakul ki.

A makula lézió területe alapján történő osztályozás kétféle ödémaből áll: A gyulladásos ödémát egy kicsi terület jellemzi, mely miatt nem befolyásolja a retina központi zónáját. A diffúz ödéma nagy átmérőjű, ami makuladegenerációt okoz. A diabéteszes makula ödéma ödéma korai kezelése az érrendszer membránjainak deformációjához és a gyökök felszabadításához vezet: ez a jelenség visszafordíthatatlan károkat okoz a fotoreceptorok számára. A disztrofikus puffadás kockázatát növelő fő tényezők a genetikai hajlam, az elhízás és a vitaminok hiánya.

A duzzanat látássérüléssel jár, amelynek eredményeként a beteg nehézségeket tapasztal a színek olvasása és felismerése közben. Kezelés nélkül a daganat előrehaladása kezdődik, az ödéma a retina leválódását és a receptorok halálát provokálja, ami látásvesztéshez vezet.

makula ödéma

Diagnosztikai módszerek A látás jelentős romlása makula ödéma lehet a szemész látogatására. Az orvos először megvizsgálja a beteget a tünetek szempontjából. Ha a klinikai képet homályos képek és a színérzékelés torzulása jellemzi, az orvos előzetes diagnosztizálást végez és oftalmoszkópiával megvizsgálja a szemet. Mivel oftalmoszkópiával csak előrehaladott ödéma formát lehet kimutatni, az orvos a műszeres diagnosztika más módszereit is használja a vizsgálat során.

Időskori makula degeneráció (AMD = Age-related Macular Disease)

A szem patológiáinak azonosítására szolgáló informatív eljárást retina tomográfianak tekintik, amelynek alapján nem csak a puffadást lehet diagnosztizálni, hanem annak fejlettségének látásvizsgálati pontok is meg lehet határozni.

A tomográfia alternatívájaként fluoreszcens angiográfia ajánlott.

makula ödéma

Ennek az eljárásnak a segítségével megvizsgálják a helyi kapillárisok állapotát, meghatározzák azok sebezhetőségének fokát, és meghatározzák azt az okot, amely a folyadék felhalmozódását provokálta a makulaban. A szem makula ödéma vastagságának és térfogatának meghatározására, valamint annak szerkezetében bekövetkező kóros változások kimutatására optikai koherencia tomográfiát végeznek.

A scotomas és a metamorphopiesok kimutatására az Amsler-tesztet alkalmazzák: az eredmények alapján az orvos megbecsüli a látásélességet.

Retina makuláris ödéma

Kezelési módszerek Az optimális kezelési rend meghatározása a kezelõ orvos felelõssége. A makula sérülésének mértékétől függően az ödéma kezelését orvosi vagy műtéti módszerrel kell végezni.

makula ödéma

Gyógyszeres kezeléssel Az ödéma kimutatása a fejlődés korai szakaszában a gyógyszeres kezelés indikációja. A duzzanatot a következő gyógyszercsoportok kezelik: a gyulladásgátló gyógyszereket tabletták, szemcseppek és kenőcsök formájában használják. Diabetikus ödéma esetén a páciensnek felírják Avastin és Diclogen gyógyszereket, amelyeket injektálnak; a kortikoszteroid csoport Ozurdex hormonális gyógyszereit szemész írja fel, ha a duzzanat komplikációkkal jár.

Mivel a hormonokat tartalmazó gyógyszereknek mellékhatásaik vannak, a betegnek be kell tartania az adagot a használat során.

Ha a gyógyszeres kezelés nem adott kedvező hatást, akkor a műtétet indokolt a betegnek. Sebészet A sebészi kezelést akkor végezzük, ha a patológia oka a központi vénás trombózis.

Retina makuláris ödéma - Objektív

A műtét során az orvos eltávolítja az üveget. A fájdalom kialakulásának megelőzése érdekében a műtét előtt a beteget érzéstelenítéssel érzéstelenítik. A cisztás és diabéteszes ödéma kiküszöbölése érdekében az orvos vitrektómiát végez.

A minimálisan invazív műtét során a sebész kivonja az üveges testet és kiküszöböli azokat a kóros membránokat, amelyek hozzájárulnak a szem retina fokozott nyomásához.

Makula ödéma: okai, tünetei és kezelése

Ha az öregedéssel kapcsolatos változások eredményeként kialakult duzzanat, akkor a műtét az újonnan kialakult erek rezekcióján alapul. Lézeres technika Az ödéma lézeres kezelése az érintett edények felforrasztásán és permeabilitásának csökkentésén alapul, amelynek eredményeként a beszivárgás nem képes áthatolni a makula szerkezetébe.

Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy nincs közvetlen hatása a retinára. Népi gyógymódok A gyógynövényekkel szembeni allergiás reakció hiányában a beteg alternatív kezelési módszereket alkalmazhat. A diabéteszes ödéma megszüntetése érdekében indokolt a celandine főzetének felhasználása. A recept a következő: két evőkanál szárított fűt öntsünk megtisztított vízzel, majd forraljuk a folyadékot alacsony lángon, amíg felforr.