Fényérzékenység kezelése, Egyre gyakoribb a fényérzékenység – Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika


Borbola Kinga Létrehozva: Sokkal több embert érint ez a probléma, mint talán gondolnánk, hiszen becslések szerint a népesség ötöde érintett lehet. Borbola Kingaa Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint azért is érdemes felállítani a pontos diagnózist, mert más bőrallergiák és bőrproblémák is okozhatnak hasonló tüneteket.

fényérzékenység kezelése

Ha az allergia oka a napfény Néhányan a normálistól eltérően reagálnak a fényhatásra, ezt nevezzük fényérzékenységnek. Valódi allergiás jelenség, ha valakinek csalánkiütése lesz az ultraibolya sugárzástól, bár ez meglehetősen ritka jelenség.

Fényérzékenység (bőrreakciók) - 1. rész

A polimorf fénykiütés szintén ritka, de jellegzetes bőrgyógyászati probléma, amelynek oka még nem pontosan ismert. Valószínűsíthető, hogy az immunrendszer kiegyensúlyozatlansága áll annak hátterében, amikor valaki a fénnyel való találkozás után kellemetlen égető, viszkető érzés mellett összefolyó kiütéseket fedez fel a bőrén — a fénnyel leginkább érintkező területeken.

fényérzékenység kezelése

Érdekes módon a tünetek kora tavaszi megjelenése után később a jelenség enyhül, mintha megszokná a bőr a napot. Toxikus reakciók bizonyos anyagoktól Néhány anyag felerősítheti a bőr fényérzékenységét, ezeket fototoxikus anyagoknak hívjuk.

Az ilyen fényérzékenyítő anyagok megsokszorozzák a fény hatását, és csúnya, hólyagos bőrgyulladást okoznak, amely után később sokszor marad vissza barna folt.

fényérzékenység kezelése

Fototoxikus anyagot fényérzékenység kezelése például az ernyősvirágú petrezselyem, kömény, ánizs, pasztinák, citrusfélék, sárgarépa, a fészkesvirágú krizantém, napraforgó, őszirózsa. Veszélyes ilyen szempontból a bergamottolaj is, amely bizonyos parfümökben és akár napolajban is található.

fényérzékenység kezelése

Napsütéses időszakban semmiképpen se fújjuk a bőrünkre nyakunkra, csuklónkra. Érdemes tehát a nyári kertészkedéssel is óvatosnak lenni azoknak, akik fényérzékenységgel küzdenek, a napon végzett munka után 24 órán belül alakulhatnak ki a hólyagos, fájdalmas, gyakran a növény körvonalát mutató nyomok.

  • Mennyi időbe telik a látás helyreállítása
  • Fényérzékenység, napallergia - allergiáról mindent egy helyen
  • Segítség, fényérzékeny a gyerekem! | Gyerekmosoly Egészségközpont
  • Gyorsan elvesztem a látásomat miből
  • Van-e egyszerre myopia és hyperopia
  • Hogyan lehet gyorsan meggyógyítani a rövidlátást
  • Látásjavító technikák
  • A külső tényezők hatása a látásra

Gyógyszerek is okozhatnak ilyen problémát, ilyenek egyes vizelethajtók, gyulladásgátlók, szívritmus-szabályozószerek, a cukorbetegség kezelésére szolgáló tabletták, és bizonyos antibiotikum csoportok. Éppen ezért mindig el kell olvasni az adott gyógyszerek leírásában a mellékhatásokról szóló részt is, és ha szerepel benne a fényérzékenység, akkor fokozottan ügyelni kell fényvédelemre, illetve kerülni kell a direkt napsütést.

fényérzékenység kezelése

Ugyanis ez a probléma csak akkor jelentkezik, ha a fototoxikus anyag és a napsütés fényérzékenység kezelése vannak jelen.

Mit tehet az orvos és a beteg?

fényérzékenység kezelése

Ha allergiáról van szó és nem egyértelmű az allergén, a hagyományos allergiavizsgálathoz hasonló eljárással vizsgáljuk a gyanús anyagokat — hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. A tünetek elmulasztásában a helyi szteroid kezelés is sokat segít.

Természetesen a fényvédelem megelőzésként és kiegészítésképpen is elengedhetetlen.