Beszédkommunikáció látássérüléssel


A látásukban akadályozottak számára több hétköznapi tevékenység, például az utazás, önmagában is nagy kihívás, és sokszor segítség beszédkommunikáció látássérüléssel nem is nagyon mernek elindulni.

beszédkommunikáció látássérüléssel

Mindeközben azonban a szociális segítők száma egyre csökken. Egy másik, három európai város Tullamore, Salzburg és Marseille bevonásával, kifejezetten beszédkommunikáció látássérüléssel utazási szokásait és helyzetét vizsgáló EBU jelentés arról számol be, hogy ezeknek az embereknek komoly problémát jelent egy-egy közintézmény megváltozott bejáratának felderítése, egy megbízható háztól-házig történő közlekedést segítő szolgáltatáshoz való hozzáférés, miközben igényelnék a képzett segítők vagy legalább egy másik ember és nem gép által nyújtott támogatást.

A harminc hónap időtartamú VUK projekt célja éppen ezért egy olyan dinamikus, ám megbízható, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát, háztól-házig történő közlekedést segítő, mobil eszközön működő, beltéri navigációs, multi-modális, támogató keretrendszer kifejlesztése látássérültek számára, mely a látásukban akadályozott főként idős embereket közlekedésükben, utazásukban segíti.

beszédkommunikáció látássérüléssel

A konzorcium vezetője a Bay Zoltán Nonprofit Kft. A kialakítandó magyar, angol és német nyelven működő beltéri navigációt és közlekedést segítő rendszer alapvetően a fiatalabb generációk bevonásával valósul meg, áthidalva ez által mind a generációk közötti szakadékot, mind pedig a segítők hiányát is. A megvalósuló rendszer így a hanggal is vezérelhető felületen keresztül az elsődlegesen utazó tömeg bevonásával valósidejű emberi segítségnyújtást és valós, megbízható információt képes biztosítani a látásukban akadályozottaknak mindennapi utazásaik során.

BZN Intelligens Rendszerek Divízió feladata informatikai-kommunikációs rendszerek tervezése, fejlesztése üzemeltetése, igények felmérésén, protokollok, tanulmányok készítésén át specifikációk elkészítéséig a teljes több nézőpont ezt lefedve.

beszédkommunikáció látássérüléssel

Fejlesztésben az önálló PC és mobil alkalmazásoktól a kliens-szerver, web, felhő alapú, adatbázis-kezelő alkalmazásokig rendelkezik megfelelő kompetenciával, beágyazott szoftverfejlesztési szaktudással, legyen szó akár teljesen egyedi rendszer készítéséről, vagy tetszőleges RTOS vagy beágyazott Linux alapú fejlesztésekről. További szakterületek még a szenzoralapú információgyűjtés, navigáció, beszédkommunikáció látássérüléssel.

beszédkommunikáció látássérüléssel

Stratégiai cél az informatikai segítő technológiák elérhetővé tétele, fejlesztése és honosítása látássérültek számára, valamint informatikai képzések tartása, speciális tananyagok fejlesztése. Nagy hangsúlyt kap az informatikai eszközök népszerűsítése, adományozása, informatikai ügyfélszolgálat működtetése. Az alapítvány internetes akadálymentesítési tanácsadást és tesztelést is végez egyenlő esélyű hozzáférést biztosító honlapok ; honosítja, adományozza és forgalmazza a kifejlesztett képernyőolvasó, képernyőnagyító szoftvereket.

Az elmúlt 15 évében több mint adománnyal segített, speciálisan felszerelt oktatótermükben rendszeresen tartanak informatikai tanfolyamokat látássérültek, családtagjaik, segítőik számára. Vak fejlesztőik révén minden évben elérhetővé teszik az akadálymentesített beszélő Linux kiadást, telefonos és email-es tanácsadást tartanak látássérült felhasználók számára.

Ahhoz, hogy tanár lehessen az Egyesült Államok államainak körülbelül felében, a Praxis tesztre van szükség. Általában két külön tesztből áll, a Praxis 1 és 2-ből.

Tacmon, Digiglasses, Blindtrack. Bemutatótermükben speciális szoftvereket és hardver eszközöket próbálhatnak ki az érdeklődők.

Év honlapja —első díj az Infotér e-Fesztiváljon.

beszédkommunikáció látássérüléssel

A Projekt megvalósítása során a Kedvezményezettek összesen Ft támogatásban részesülnek.